2015. január 17., szombat

Máktorta citromos krémmel Tityitől

A tortát előző nap este kell megcsinálni és hűvös helyen tárolni. Ez is nagyon kedvelt süti, általában nagy vendégségekkor készül.


Hozzávalók a tésztához:
8 tojás
25 dkg porcukor
3 dl őrölt mák
1 ek. prézli

Hozzávalók a krémhez:
25 dkg porcukor
3 tojás
4 ek. liszt
0,5 l tej
1 citrom (lehetőleg kezeletlen héjú)
15 dkg vaj

Tészta: 8 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral habosra kikeverni, belekeverni másfél pohár (3 dl) őrölt mákot, a tojásfehérjéket keményre felverni, lassan belekeverni a masszába, a végén 1 evőkanál prézlit is belekeverni. 
Jól kizsírozott, lisztezett tortaformában lassú tűznél sütni (170 C fokon 1 óra 10 perc). Tortarácson szoktam kihűteni, és csak ha már kihűlt, közepén kettévágom és megkenem a krémmel.

Krém: 25 dkg porcukrot 3 egész tojással habosra keverni, 4 evőkanál lisztet belekeverni. ½ liter forró tejet ráönteni, felfőzni, és többszöri kevergetés mellett kihűteni. Ha kihűlt, belekeverni 15 dkg kikevert vajat, min. 1 db citrom levét és reszelt héját.

A krém bő felét a torta alsó lapjára egyenletesen elkenni, majd befedni a tetejével és végül a maradék krémet elosztani a torta tetején és az oldalán. Meggy kompóttal, vagy kivi szeletekkel jó díszíteni.

Nincsenek megjegyzések: