2015. január 17., szombat

Mákos csík szeletelt mandulával

Lisztérzékenyek figyelem, egy szem sincs benne belőle, csak mák és mazsola

Hozzávalók tésztához:

7 tojás, 
20 dkg porcukor, 
15 dkg vaj, 
½ csomag sütőpor, 
3 csomag vaníliás cukor, 
12 dkg áztatott mazsola, 
25 dkg darált mák, 
1 evőkanál prézli, 
1 citrom héja (lehetőleg kezeletlen). 

Tészta: A tojások sárgáját a cukorral, vajjal habosra kikeverni, sütőport, vaníliás cukrot, mazsolát, mákot belekeverni. Fehérjét keményre felverni és óvatosan belekeverni. A végén még az 1 kanál prézlit is belekeverni. 

Kizsírozott, lisztezett közepes méretű tepsiben előmelegített sütőben 200 fokon, 30 percig sütni. (a magas hőfokra való tekintettel érdemes figyelni sütéskor a tésztát) 

Hozzávalók a mázhoz:
7 dkg keserű csokoládé, 
2 evőkanál tej,
5 dkg porcukor
5 dkg vaj

Máz: Ezt akkor kell elkezdeni, amikor a süti már 20 perce sül, mert a mázat a forró tésztára kell ráönteni. A csokit kicsit összetörve, tejjel és cukorral gyenge tűzön összefőzni, a végén 5 dkg vajat belekeverni, összeforralni és a megsült tésztára rögtön, forrón ráteríteni. A tetejét szeletelt vagy durvára vágott mandulával sűrűn beszórni. Keskeny csíkokra vágjuk. 
Sokáig eláll, nagyon kiadós süti.

Nincsenek megjegyzések: