Nagymamám eredeti receptjében diós süteményként szerepel, de mi édesapámmal simán vaníliás cukorral szerettük, így anyu egy idő után feladta a próbálkozást a diós változattal.
Lányaimnak néha csempészek bele kis fahéjat, legutóbbi alkalommal is így készült.
Hozzávalók - Tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
egy csipet só
Töltelékhez:
10 dkg vaj
5 dkg cukor + 1 cs. vaníliás cukor
egy kávéskanál fahéj/ 5 dkg darált dió (elhagyható)
Sütéshez:
5 dkg cukor 1 dl tejben felodva
Az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk. (az én módszerem, hogy egy dl tejbe teszek egy teáskanál cukrot, 20 mp-re beteszem a mikróba, majd összekeverem. ellenőrzöm a hőfokot - se a hideg, se a meleg nem jó - majd belemorzsolom az élesztőt. tetejére pici liszt, mintha sóznám, majd lefedem. Kb 5 perc és elkészül)
Közben a liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, a vaníliát és ezeket a száraz összetevőket összekeverjük.
Majd jöhet a felfuttatott élesztő és a 3 tojás sárgája, és a maradék 1 dl langyos tej. (Kelt tészta készítésnél fontos, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen)
A tészta alapanyagait jól összedolgozzuk - én kézzel dagasztom, de ha vki ragaszkodik hozzá, mehet a gépbe - majd letakarva minimum fél órát kelesztjük.
Amíg kel a tészta a vajat/margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és tetszés szerint semmit, vagy diót vagy fahéjat adunk hozzá.
A megkelt tésztát vékonyra (téglalap alakúra) nyújtjuk, a habos vajjal megkenjük, majd feltekerjük.
A tekercsből kb. két cm széles csíkokat vágunk, melyeket kivajazott tepsibe helyezünk. Én szoktam helyet hagyni a kis tekercsek között, de készíthetjük úgy is, hogy közvetlenül egymás mellé tesszük őket. Mindkét esetben dagad még a tészta, egyrészt mielőtt sütőbe tennénk is kell hagyni kelni (kb. 20 perc), majd sülés közben is nőnek.
Előmelegített 160 fokos (légkeverés) sütőbe teszem.
Kb 15-20 perc elteltével kiveszem a tepsit, és megöntözöm a tekercseket cukros tejjel.
Tovább sütöm, majd 8-10 perc múlva ismét egy öntözés, majd újabb 8-10 perc után, ha már szép ropogós a tészta kiveszem a sütőből.
Nehéz kivárni, hogy langyosra hűljön, mert csodás az illata, de pocakunk érdekében érdemes türelmesnek lenni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése