2015. február 1., vasárnap

Darázsfészek - anyai örökség

Szerintem nagyon finom. Sajnos tele van minden, számomra és fogyásra áhítozó társaim számára tiltólistán található összetevővel, de ha igazán finomra szeretnénk csinálni, bőven teszünk bele anyagot. Alkalmi bűnözés esetén kihagyhatatlan :)
Nagymamám eredeti receptjében diós süteményként szerepel, de mi édesapámmal simán vaníliás cukorral szerettük, így anyu egy idő után feladta a próbálkozást a diós változattal.
Lányaimnak néha csempészek bele kis fahéjat, legutóbbi alkalommal is így készült.

Hozzávalók - Tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
egy csipet só
Töltelékhez:
10 dkg vaj
5 dkg cukor + 1 cs. vaníliás cukor
egy kávéskanál fahéj/ 5 dkg darált dió (elhagyható)
Sütéshez:
5 dkg cukor 1 dl tejben felodva

Az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk. (az én módszerem, hogy egy dl tejbe teszek egy teáskanál cukrot, 20 mp-re beteszem a mikróba, majd összekeverem. ellenőrzöm a hőfokot - se a hideg, se a meleg nem jó - majd belemorzsolom az élesztőt. tetejére pici liszt, mintha sóznám, majd lefedem. Kb 5 perc és elkészül) 

Közben a liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, a vaníliát és ezeket a száraz összetevőket összekeverjük.
Majd jöhet a felfuttatott élesztő és a 3 tojás sárgája, és a maradék 1 dl langyos tej. (Kelt tészta készítésnél fontos, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen)

A tészta alapanyagait jól összedolgozzuk - én kézzel dagasztom, de ha vki ragaszkodik hozzá, mehet a gépbe - majd letakarva minimum fél órát kelesztjük.
Amíg kel a tészta a vajat/margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és tetszés szerint semmit, vagy diót vagy fahéjat adunk hozzá.
A megkelt tésztát vékonyra (téglalap alakúra) nyújtjuk, a habos vajjal megkenjük, majd feltekerjük.


A tekercsből kb. két cm széles csíkokat vágunk, melyeket kivajazott tepsibe helyezünk. Én szoktam helyet hagyni a kis tekercsek között, de készíthetjük úgy is, hogy közvetlenül egymás mellé tesszük őket. Mindkét esetben dagad még a tészta, egyrészt mielőtt sütőbe tennénk is kell hagyni kelni (kb. 20 perc), majd sülés közben is nőnek.

Előmelegített 160 fokos (légkeverés) sütőbe teszem. 
Kb 15-20 perc elteltével kiveszem a tepsit, és megöntözöm a tekercseket cukros tejjel.
Tovább sütöm, majd 8-10 perc múlva ismét egy öntözés, majd újabb 8-10 perc után, ha már szép ropogós a tészta kiveszem a sütőből.

Nehéz kivárni, hogy langyosra hűljön, mert csodás az illata, de pocakunk érdekében érdemes türelmesnek lenni!

Nincsenek megjegyzések: