2015. március 29., vasárnap

Alaszkai tőkehal sütőpapírban - színesen


Halra vágysz, valami finomra és könnyűre? És zöldségekre mellé? És lehetőleg ne legyen az egész lakás büdös a főzéstől? És még színes is legyen, hogy a szemnek is tetszetős legyen?



Akkor itt egy igazán egyszerű recept. Lehet közösen barátnőkkel együtt készíteni, akkor mindenki olyanra alakítja a halacskáját, amilyet magának elképzel. Vagy egyformára, hogy minden vendég ugyanazt kaphassa. A lényeg, hogy sok színes zöldséget legyen kéznél.

Hozzávalók (4 főre):
* 4 szelet alaszkai tőkehalfilé - ez lehet más  fehér húsú halacska, lehet 1 vagy 2 cm vastag.  Lehetőleg már ne fagyott állapotban legyen!
* 1-2 piros v. sárga színű paprika, ha lehet valami ízesebb vastagabb húsú 
* brokkoli, vagy zöld spárga, vagy valami szezonális , hamar párolódó zöldség
* 4-5 cm-nyit gyömbér, meghámozva, vékony csíkokra vágva

* fokhagyma, vékonyra szelve
* lila- vagy poréhagyma
* 1-3 chilli vékony karikákra vágva - a magokat érdemes eltávolítani, hogy mindenki ehessen a halból
* szójaszósz
* oysterszósz 
* egy csokor friss koriander
* bors és citrom
és sütőpapír.


A halacskát a sütőpapírra téve besózzuk, rácsöpögtetünk gazdagon citromlevet és a tetejére halmozzuk a fent felsorolt összetevőket. Végén a szója- és oysterszósszal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrült borssal. Sózni nem kell a szószok miatt!
A legtetejére kerülnek a friss korianderlevelek, épp csak a szárukról lecupfolva.

Ezután a sütőpapírt fent összefogjuk, majd 2-3-szor behajtjuk, mintha becsomagolnánk a halat, majd a 2 végét mint egy nagy szaloncukrot összekötjük.



Egy tepsibe rácsot teszünk úgy, hogy alá még víz is kerüljön. Erre tesszük a halacskákat és 25-30 percig 160-170 C fokon a sütőben megpároljuk.

Kiválóan illik hozzá a kókusztejjel megbolondított főtt rizs és egy madársaláta paradicsommal. Ja, meg egy jó száraz fehérbor! Mi somlói frumintot ittunk...



1 megjegyzés:

Unknown írta...

nagyon tetszetős és finom :))))