2014. december 17., szerda

Túrós malac

Túrós malac egy édesség! Minden ellenkező híresztelés és gondolat ellenére. Az egyik legfinomabb, amit Nagymami a csoda szakácskönyvében ránkhagyott. A tésztát sütés közben cukros tejjel kell locsolgatni, ami a sütőben aranybarnára karamellizálódik és úgy néz ki, mint egy kismalac sült bőre. Innen a neve.




  
Tészta: 
25 dkg lisztből, 1 egész tojásból, és fél adag sütőporból pici sóval, hideg vízzel rendes gyúrt tésztát készítünk (puha legyen, hogy könnyen lehessen kinyújtani). Kerekre, késfok vastagságúra nyújtjuk. 1o dkg puha margarint vagy vajat szétkenünk a tésztán.

Töltelék:
5o dkg túrót átpasszírozni, 1 egész tojással, 3-4 kanál tejfellel, 1 citrom héjával, 20 dkg porcukorral összekeverjük, a tésztára terítjük. Esetleg megszórjuk áztatott mazsolával, és feltekerjük. Egy jól kivajazott magasabb szélű (5-6 cm magas) kisebb tepsibe tesszük. ½ liter tejbe 2-3 kanál vaníliás cukrot keverünk és azt több részletben sütés közben a tésztára öntjük. Közepes tűznél sütjük, a cukros tejet apránként a tetejére öntjük. Melegen a tepsiben tálaljuk. Sütés: min 1 óra 2o perc, 165 fokon keverős állásban.


Egy dologra kell nagyon ügyleni a túrós malacnál: hogy időben érkezzen az ember, mikor osztják.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez a kedvenc malacom! Karamellásan-ropogósan! 5 csillagos